Hjem / Right To Repair
Hvad er Right to Repair?
Right to Repair Europe-koalitionen repræsenterer over 100 organisationer fra 21 europæiske lande. Den repræsenterer miljøorganisationer samt reparationsaktører som fællesskabs-reparationssammenslutninger, sociale økonomiaktører, reservedelsdistributører, selvreparatører, reparations- og renoveringsvirksomheder samt enhver borger, der ønsker at kæmpe for deres ret til at reparere.
Right to Repair er en hastigt voksende bevægelse, og dens mål om at gøre enhver reparation overkommelig, tilgængelig og almindelig. Disse mål er i overensstemmelse med målene i Den Europæiske Grønne omstilling og handlingsplanen for cirkulær økonomi.
Retten til at reparere
Right to Repair-bevægelsen kæmper for at fjerne barriererne for at reparere vores produkter, så de kan vare længere. Hvorfor?
Problemet er enkelt. De produkter, vi bruger til hverdag, bliver sværere og sværere at reparere. Elektronikaffald er en af verdens hurtigst voksende affaldsstrømme, da producenter af telefoner og bærbare computere gør deres produkter sværere at reparere. Dette gælder ikke kun digitale enheder - mængden af husholdningsapparater, der svigter inden for 5 år efter køb, stiger også voldsomt.
Nok er nok. På alle parametre - udledninger, social påvirkning, affald - kan dette ikke fortsætte. Vi ønsker retten til at reparere.
Vi, hos Teledele ønsker at bakke op opkring disse mål, og håber at du kommer med på vognen, ved at reparerer din ødelagte mobil, tablet, spilkonsol, eller komputer.
En typisk smartphone på reparationsbordet.
Teledele støtter Right to Repair
Kort sagt, så håber vi med denne informationsside at gøre dig opmærksom på og intereseret i bevægelsen men samtidigt inspireret dig til at smide mindre væk, og få repareret dine elektroniske apparater istedet.
Er du intereseret i at vide mere så besøg Right to Repair.
Du kan også læse mere på den europæiske Assosiation for Refurbishment som varetager interesserne for refurbishment-industrien på europæisk niveau og har til formål at øge bevidstheden og opfordre forbrugere, virksomheder og den offentlige sektor til at vælge mere holdbare produkter.
Right to Repair logo
FAQ
Elektroniske produkter har et højt miljøaftryk. Det kræver værdifulde råmaterialer og betydelige mængder energi at fremstille dem. Når disse produkter bliver kasseret, går al den indlejrede energi samt mange materialer tabt – kun en lille del kan effektivt genindvindes gennem genbrug. Derfor er det at forlænge levetiden for elektriske og elektroniske produkter gennem reparation den mest effektive måde at reducere deres samlede miljøaftryk på.
De fleste af vores elektriske og elektroniske produkter bliver masseproduceret i lavtlønslande, og miljø- eller sociale skader afspejles ikke i produktets pris, derfor er disse produkter ofte meget billige. I modsætning hertil kræver reparation en individuel diagnose og reparation udført af en dygtig tekniker. Sociale, miljømæssige og andre reguleringer gør arbejdskraft dyrere i EU. Desuden gør produktets design ofte reparation mere vanskelig og tidskrævende end nødvendigt, og ægte reservedele er nogle gange dyrere end de behøver at være på grund af producentens monopol.
Selvom det åbenlyst ikke er ulovligt for dig at reparere et produkt, du ejer, er der ingen juridisk ramme for at sikre, at du kan gøre det. For eksempel har du ikke altid ret til at få adgang til reparationsinstruktioner, reservedele eller specialværktøj, som du ville have brug for til at reparere dit produkt. Din ret til at reparere stopper der, hvor producentens ret til at fremstille et ikke-reparerbart produkt begynder.
Vi kan ikke forvente, at markedet løser dette problem. Hvis det er mere indbringende for producenter at sælge nye produkter end at lette reparation, kan kun lovgivning sikre, at producenter gør det muligt for os at få vores produkter repareret eller reparere dem selv ved at levere de nødvendige værktøjer og oplysninger.
Reparerbare produkter kan have en længere levetid og sikre et højere kvalitetsudbud på det brugte marked, hvilket gør kvalitetsprodukter mere tilgængelige for mennesker med et begrænset budget.
Derudover fandt en Benelux-undersøgelse af støvsugere og vaskemaskiner, at det på lang sigt altid er billigere at reparere end at erstatte.
Op til 80% af miljøpåvirkningen fra nogle små elektroniske produkter stammer fra fremstillingsstadiet, selv før enheden bliver brugt. Derfor er det bedste for miljøet at forlænge levetiden for vores nuværende produkt så længe som muligt.